Daca va plac maratoanele cu distante intre 1000 si 1200 de km este cazul sa faceti cunostinta cu Bennie Homma – un contemporan care zboara cu mult succes la Perpignan, St. Vincent, Orange, Bergerac si Montauban.
Bennie Homma locuieste împreună cu sotia sa Loes si cu cele doua fiice in Balk din Olanda. Orasul Balk se afla in zona de sud-vest a provinciei Friesland si este situat pe raul Luts . In lumea columbofila, acest oras a devenit cunoscut datorita lui Bennie Homma. El isi câștigă existența ca angajat la Lankhorst Sneek unde lucrează în schimburi. Creste porumbei inca de la varsta de 11 ani si a inceput, ca multi altii, participand in programul de curse scurte.
O crescatorie frumoasa.
Este o placere sa astepti porumbeii pe terasa sotilor Homma, orientata catre est parca special pentru a surprinde intregul Balk. Orasul este dominat de catre o magnifica Biserica Romano-Catolică, care poate fi un punct de reper pentru prietenii noștri inaripati. In zona comerciala, orasul este strabatut, ca o artera de raul Luts. De cele mai multe ori porumbeii vin dinspre lacul Ijsselmeer intr-o alunecare usoara pana aproape de biserica cand incep sa-si stranga aripile pentru a ateriza ca niste sageti.
Cateva detalii (foarte) interesante.
Pentru că el lucrează în ture, soția lui îl susține în totalitate. Dimineața,dupa ce si-a terminat treburile, Loes antreneaza pasarile adulte de la 9:00,aproximativ o ora. Apoi porumbeii sunt hrăniti și alaturi de porumbeii tineri si puii sunt lasati liberi sa intre si sa iasa cand vor. Seara acest ritual se repeta. Ei au un total de 48 de perechi, iar acestea sunt concurate pe cuib. Masculii si femelele de un an participa la Limoges și Ruffec , porumbeii de doi ani merg la Perigueux și Bergerac iar porumbeii mai mari de doi ani, cei mai experimentati, sunt concurat la St. Vincent și Bergerac. Puii dupa ce implinesc 13 săptămâni sunt zburati la zborurile scurtedin programul asociatiei. In plus, Bennie ii mai duce în mod regulat la 75 km pe linia Amsterdam. Ei sunt hraniti cu lingura si primesc un amestec de super dieta si supertop de la Wielink. Ultimele 3 zile inainte de imbarcare porumbeii primesc dupa amiaza seminte mici. Sambata si duminica dimineata primesc pe mancare ulei de la Van der Sluis pe mancare. Hranitoarele sunt golite după o jumătate de oră. De duminică până în ziua imbarcarii ei mai primesc extra fond HE. Porumbeii trebuie să acumuleze rezerve in aceasta perioada.Cu două trei săptămâni înainte de prima cursă de 2 zile pasarile primesc un tratament pentru tricomonoza iar in timpul sezonului sunt trimise în mod regulat dejecții la analiza la laboratoarele doctorilor Rob Hoekstra, Nanne Wolff si Hans van der Sluis.
Bennie are o mansardă de 10 m. Aceasta este împărțită în trei secțiuni pentru porumbeii la natural și două sectiuni pentru pui. Acestea sunt deschise în timpul zilei, iar porumbeii pot intra si iesii cand doresc. Doar seara intrarile se inchid si porumbeii innopteaza in compartimentul lor. Din 1986 participa la cursele de doua zile. In anul 1989, sunt achizitionati porumbei de la H. Brinkman, tandemul De Jong / Dekkers, Klaas Woord și Jo Hendriks . Cu acesti porumbei si cu o selectie riguroasa ajunge unul dintre cei mai importanti jucatori de lunga distanta din Friesland.
La sfarsitul anilor ’70 Bennie, inarmat cu un ceas Benzing cu carcasa de lemn si cu un cos de rachita pentru transportul porumbeilor, face primii pasi in columbofilie . In 1986 isi indreapta atentia, alaturi de fratele lui Arnold, catre cursele clasice de la St. Vincent, Dax și Bergerac si tot in acelasi an ocupa locul 86 național la un St.Vincent desfasurat in conditii foarte grele. Acest rezultat l-a bucurat atat de mult incat si-a vandut sufletul pentru totdeauna curselor de distante lungi.
Porumbei de doua zile
Următorul pas a fost căutarea de porumbei pentru cursele de 2 zile. În acei ani, maestrul curselor de maraton din zona de nord era Herman Brinkman. Porumbeii Brinkman, care proveneau in mare parte din porumbei Van der Wegen, erau imbatabili la inceputul anilor ’90 mai ales in concursurile pe vreme rea. Achiziționarea lui Tukse s-au dovedit un real succes el fiind baza actualei colonii de maratonisti . În același timp, tandemul De Jong – Dekkers domina zona de sud a ZNB cu porumbei tot cu origini Van der Wegen. Bennie achizitioneaza porumbei si de la acestia si tot in acea perioada mai sunt adusi si porumbei cu sange Wanroy de la Jo Hendriks . Campionii reproduc campioni…viitorul era asigurat!
În primii ani partea mai neplacuta era ca masa principala de porumbei se orienta catre sud-vest, spre Groningen și Drenthen .Încet, dar sigur s-a creat o selecție de porumbei, care au trebuit să facă față concurenței, kilometrilor și condițiilor meteo. Nationalele de la St. vincent si Bergerac au devenit concursurile lor favorite.
Prima mare batalie a fost data în 1995 si a adus si prima mare victorie nationala de la Wroclaw, Polonia. In acelasi an cu o porumbita de doi ani , obtin locul 5 national Breslau, Germania din 3400 porumbei. Cursa care a avut putin peste 800km , a fost foarte dificila , un singur porumbel inregistrand o viteza de peste 1000m/m si s-a incheiat dupa o zi si jumatate. Femela guta inchis si masculul mai târziu redenumit „De Vijfde Wroclaw” au fos fiul și fiica „De Oude Duivin”. Aceasta “833” a fost o femela Brinkman din 1989, care era o nepoata a lui „De Schoorsteen” și „Bergerac”, doua nume de aur din istoria maratonistilor olandezi. Sângele acestei batrane porumbite încă este foarte prezent intre invingatorii coloniei actuale.
O femela mica dar o victorie mare
La un Bergerac în 1996 a fost o mica femela guta inchis de un an, nepoata din “De Oude Duivin” care a aparut tarziu dupa amiaza si a obtinut locul 11 national din 4000 de porumbei. Doi ani mai târziu, ea a fost trimisă din nou la Bergerac și obtine locul 1 National Sector 4. Sf. Vincent este pentru Bennie și Loes clasicul clasicilor. In 2001, foamea de victorie a fost alimentată de o porumbita de 5 ani jucata pe cuib si care a urcat pe treapta cea mai înaltă a podiumului. In pedigreul ei gasim aceeiasi porumbei de baza ai crescatoriei.
Dar oare porumbeii Homma obtin rezultate bune doar la zborurile grele de 1000km cu vant din fata? In 2005, sa dovedit ca nu. Un nou talent s-a nascut. O porumbita de un an sfidează legile naturii și nu se opreste din zborul sau nici la lasarea intunericului. Ea soseste pe intuneric de la Ruffec si se claseaza pe locul 1 zona 4 din 4100 de porumbei. Pedigree-ul ei ne arata ca se trage ata din partea tatalui cat si a mamei din porumbeii de aur Brinkman „De Oude duivin” și „Brinkmankweker”. Părinții ei fiind „De Burgemeester” și „Poeske”, zburatori de baza ai crescatoriei. La randul ei „t’Ruffecje” devine si ea unul din pilonii de baza ai coloniei.
Concursuri reusite cu femele
Marti 7 august 2007 porumbeii au fost imbarcati pentru concursul național Montauban. Vineri nu s-a putut lansa asa ca porumbeii au fost eliberati sambata pe un usor vant din sud vest. Dar nu a fost deloc un concurs usor deoarece pe mare parte a drumului, porumbeii au avut de infruntat canicula, iar in toata Olanda au zburat cu vant din fata. Duminica, crescatorii au asteptat cu nerabdare cu ochii pe cer dar si pe ceas, intoarcerea favoritilor de la Montauban. Și, ca de obicei, porumbeii au inceput sa apara, mai intai in Sud si un pic mai tarziu si in Nord . Bennie si Loes a avut 16 porumbei imbarcati pentru acest concurs național. In perioada premergatoare concursului porumbeii au fost antrenati zilnic dimineata si seara , au participat la Bergerac si au participat la un concurs scurt chiar si in weekendul dinaintea imbarcarii. Porumbeii erau foarte usori…un plic prea usori fata de cat ar fi dorit Bennie. Primul porumbel sosit a fost o femela guta, 4237879-2003, ea sosind dupa cei 1034 km la ora 14:37 deci o viteza de 1042 m/m.Ea obtine locul 1 National Sector 4. Aceasta femela a fost imbarcata pe pui de aproximativ 15 zile.Concursul anterior, Bergerac a fost jucat pe oua ciocnite. Bennie nu a trebuit să aștepte prea mult al doilea porumbel, tot o femela, de data aceasta albastra, 4267390-2005, ea a sosit la 15:15 pm si ocupa locul 6 National Sector 4. Sapte minute mai târziu, a sosit si a treia femela, guta baltata 4213695-2001 care se claseaza pe locul 7 National Sector 4. Top 10 National Sector 4 se incheie tot cu o porumbita Homma, o guta de 2005, 4267450. Acesta este doar unul dintre cele mai reusite concursuri al lui Bennie.
Super distante super rezultate
2007 a fost un an foarte bun pentru Bennie Homma. La Limoges, a angajat 39 de porumbei dintre care 38 porumbei de un an, a clasat 14, ocupand in sectorul sau locurile 11,58…etc din 5239 porumbei. Pe 16 iulie, a avut loc concursul de la Sf. Vincent – 1146 km ,impotriva a 26378 pasari, Bennie ponteaza primul porumbel la ora 4:00:24, care este cel mai rapid porumbel cronometrat la cea mai mare distanță. Pe 29 iunie a avut loc concursul de la Perigueux – 927km la care Bennie participa cu 23 de pasari si ocupa locurile 75,76,77 impotriva a 2861 porumbei. Acesti porumbei au sosit noaptea la orele 1:52 doi dintre ei iar al treilea la 1:53. Bennie claseaza 9 porumbei. Nationalul de la Ruffec a fost schimbat, din cauza gripei aviare, in Poitiers – 795km iar Bennie angajeaza 30 de porumbei dintre care 28 de yearlingi si claseaza 13. Pe27 iulie Bennie participa cu 51 de porumbei la concursul Bergerac – 968 km. Bennie claseaza 26 porumbei dintre care 4 in top 100, incepand cu locurile 58 si 60, acesti porumbei sosind tot noaptea la orele 3:07 si 5:12. Și, după cum am menționat mai devreme la Montauban, pe 11 august 16 porumbei angajati și locurile 1, 6, 7 si 10 Sector 4.
Zboruri de noapte si sosiri de dimineata
Sezonul 2007 a fost anul zburătorilor de noapte, iar în istoria concursurilor de doua zile a fost un an al surprizelor . Porumbeii invingatori pe etapa si porumbeii asi au fost majoritatea din provinciile cu distante mai lungi. La Sf. Vincent prima a sosit „Tweety” nepoata din „De Brinkman kweker”, la ora 4:00 dupa ce a parcurs 1145 de kilometri. A obtinut un loc 2 national din aproape 26000 de păsări, fiind învinsă de un singur porumbel din cauza perioadei de neutralizare.
La acest Sf. Vincent, Bennie a avut doua sosiri dimineata devreme, iar grosul porumbeilor au sosit pana la pranz. Au urmat Perigueux și Bergerac, concursuri care au avut si ele parte de sosiri pe timp de noapte. Dar cea mai frumoasă cursa a anului a fost Montauban ,vreme caldă, peste 1000 km și vânt din fata. Victoria în sectorul 4 a fost o mare realizare pentru Homma, care a avut patru porumbei pe teletext înpotriva a 800 de porumbei.
Orangina – loc 2 international Orange
În anul 2010, Uniunea Nordului a eliberat pentru prima data porumbeii de la Orange, dimineata. Porumbeii lui Bennie si Loes au luat si ei startul impreuna cu alti 4000 de porumbei. O nepoata a lui „Brinkmankweker” și „De Bergerac” a obtinut un senzational loc 2 international. Tot in 2010 un alt porumbel a stralucit „609” un frumos mascul mic din 2007 provenit din doi reproducatori de top „878” X „’t Ruffecje” a obtinut cu o viteza de 1000m/m locul 2 national St. Vincent din 1500 de porumbei. Acelas porumbel la urmatorul zbor, Bordeaux zboara cu o viteza de 1265 MPM și se claseaza pe locul 13 National din 1970 porumbei iar 14 zile mai târziu cu o viteza de1500 m/m locul 9 National Cahors din aproape 2900 de porumbei . Aceste realizari i-au adus lui “609” titlul de vicecampion national la concursurile de maraton in 2010.
In 2011 “Orangina” , dupa ce obtine un loc 11 National Bordeaux cu lansare intarziata, claseaza locul 1 National sector 4 Orange cu lansare dimineata. Ea este o nepoata din „Brinkmankweker” și „De Bergerac”.
In 2012 la concursul cu lansare intarziata Albi Bennie Homma obtine locul 1 National sector 4 din 1966 porumbei, porumbelul sau sosind pe intuneric.
Dar toate aceste rezultate apartin deja trecutului Bennie fiind momentan mai preocupat de pregatirea urmatoarei generatii de luptatori.
Distante de zbor:
· Perpignan – 1160Km
· St. Vincent – 1144Km
· Montauban – 1016Km
· Bergerac – 969Km
· Orange – 977Km
· Ruffec – 857Km
· Albi – 1033Km
Rezultate notabile:
1995 – 1 National Wroclaw
1998 – 1 National Bergerac Sector 4
2001 – 1 National St. Vincent Sector 4
2004 – 2 NPO Ruffec
2005 – 1 National Ruffec Sector 4
2005 – 2 NPO Brive
2007 – 2 National St. Vincent
2007 – 1 National Montauban Sector 4
2008 – 2 International St. Vincent
2009 – 2 National Bergerac Sector 4
2010 – 2 National St. Vincent Sector 4
2010 – 2 International Orange
2011 – 1 National Orange Sector 4
2012 – 1 National Albi Sector 4
Fotografii cu Bennie Homma si cu voliera sa:
Cateva fotografii cu porumbeii reprezentativi:
Mai multe detalii se pot gasi pe site-ul http://www.benniehomma.nl/
Articol realizat de Cristian Ciocoiu.