Castigator Barcelona 1951 – Jos Boels

jos-boels

Cursa din 1951 este un extras din cea mai frumoasa perioada columbofila a Europei. In acele vremuri, erau in activitate si in competitie directa cele mai faimoase nume de pe mapamond, cand vine vorba de cursele de maraton: André Vanbruaene, Gebr. Cattrijsse, Maurice Delbar, Marcel Desmet, Charles Vanderespt, Oscar Devriendt, Michel Fache. Acesti titani ai sportului columbofil, nu numai ca au castigat cateva trofee, lucru cu care se pot mandri si astazi destui. Acestia s-au constituit, prin intreaga lor activitate, in puncte cardinale in sportul cu porumbei, repere care influenteaza chiar si astazi, la 70 de de ani distanta, metodele de lucru cu porumbeii.

Conform relatarilor, anul 1951 a fost un an capricios, multe dintre cursele lungi desfasurandu-se pe o vreme nepotrivita. Starea vremii nu se putea aprecia bine. Chiar si astazi in 2016, vremea probabila, ramane probabila. In acel an au castigat porumbeii, care mai presus de altii, au avut un simt de orientare superior si mai ales o vointa mare.jos-boels

Protagonistul nostru este Jos Boels, pe care toti il stiau drept Mustaciosul, fiindca avea o mustata iesita din comun de mare. Acesta era chiar primar in localitatea Stene-Conterdam. Pe langa obligatiile serviciului avea si preocupari negustoresti, avand un magazin renumit pentru pestele afumat.

Porumbeii cu care zbura Jos erau din porumbeii Nestor Casteleynoude-boels (din Gistel), la origine fiind porumbei Vandervelde, inruditi cu celebrele suse van der Espt, Cattrrijsse si Devriendt.

In anul 1950, asadar cu 1 an inaintea triumfului de la Barcelona, B-46-3172213 castiga de 13 ori locul 1 regional la curse de viteza si demifond iar la finalul sezonului a fost angajat la Barcelona, clasand pe locul 7. Fratele acestui superb porumbel, avea sa castige un an mai tarziu, adica in 1951, in concurenta cu superstarurile vremurilor, locul 1 International Barcelona.

 

Acesti doi porumbei si-au castigat atata faima cu aceste rezultate, incat au ajuns sa fie cumparati de insusi Piet de Weerd, si de atunci ei poarta in istorie numele de ”OUDE BOELS” – o contributie mare la tot ce urma sa se numeasca rasa JAN AARDEN.

Din B-46-3172213 istoria mai retine un urmas faimos, este vorba de NL-52-154341, “DEN BOELS” care va influenta crescatoriile Jan de Weert si Marcel Braakhuis.

Iata ca descoperim impreuna, un prim intemeietor al rasei JAN AARDEN.

Acest castigator al cursei Barcelona 1951 este probabil stramosul indepartat chiar al porumbeilor din volierele noastre pe care ii numim JAN AARDEN.