Judetele din nord organizeaza maraton cu puii Seta 1 si Seta 2

seta

Astazi 26.09.2015 planul de zbor al judetului Suceava programeaza a doua etapa de maraton cu puii, denumita Seta 2. Din informatiile pe care le avem la aceasta cursa participa in jur de 450 de pui.

Seta 1 a avut loc pe data de 5 septembrie. La Seta 1 au participat 1142 de porumbei si 82 de crescatori, ceea ce a insemnat o participare chiar mai mare decat cursa porumbeilor maturi maraton Seta din 24 iulie, la care au fost imbarcati doar 857 de porumbei. Din pacate pentru acestia cursa a fost o catastrofa deoarece in clasament figureaza doar 18 porumbei sositi – clasamentul fiind deschis pana in ziua a 7 inclusiv.

2012 – 2015

Unii crescatori din nordul tarii considera ca porumbeii pot sa zboare cu succes in anul nasterii maratoane si prima cursa, pentru a demonstra acest lucru, a fost organizata in urma cu 3 ani Elbag 2012, care a fost un concurs controversat si o discutie interesanta pe aceasta tema se poate gasi pe porumbei.ro

Seta 2 este o cursa care face parte dintr-un proiect ambitios, sustinut cu frenezie de insusi presedintele FNCPR, care a postat un material de promovare pe mai multe website-uri de profil, intitulat „Frumusetea zborului la extrem – sau Seta 1 si Seta 2” publicat inclusiv pe website-ul federatiei – aici.

Dar oare ce au de castigat cei implicati in aceste concursuri ? Sa ne uitam mai atent si sa ii studiem pe rand.

Federatia poate castiga in Curriculum o performanta, o realizare de care sa se mire toata lumea columbofila din Occident si Asia. Nu are nimic de pierdut.

Transportatorii si organizatorii sunt platiti si au de castigat bani. Nu au nimic de pierdut.

Columbofilii care participa sunt aceia care spera sa obtina aici ceea nu pot obtine in alta parte. Este dorinta disperata a celor care nu au obtinut nimic. Suna grav ? Dar este adevarul: niciunul dintre cei 13 columbofili care au porumbei acasa de la Seta 1 nu se afla in primele 15 locuri pe judet la categoria maturi/tineret Maraton 2015. Acestia au intr-adevar mult de castigat dar au si foarte mult de pierdut – exact porumbeii cu care la anul sau peste doi ani puteau sa obtina ceva. Ei isi scriu destinul exact cu mainile cu care imbarca acum porumbeii la Seta 2.

Pe termen lung, nu este foarte clar de ce federatia, prin vocea dlui Tunduc, incurajeaza asa ceva, adica acest malaxor, acest abator, aceste pierderi colosale de porumbei. Interesul acestora, de fapt al tuturor, ar fi ca sa se asigure columbofililor o minima cultura sportiva asa incat acestia sa-si poata creste in bune conditii tinerii porumbei, sa construiasca o buna participare si un viitor in plan columbofil al zonei. Pasari multe la maraton inseamna pentru toti – inclusiv pentru transportatori – un grad de satisfactie sporit pentru toata lumea. Eu cred ca scopul suprem al unui conducator de federatie este sa ofere tuturor membrilor un grad de satisfactie sporit. Un titlu mai potrivit acestui proiect ar fi: Cand ambitia depaseste inteligenta … Seta 1 & Seta 2.