O reparatie morala necesara pentru Moise Dinu si Cobzaru Daniel

respect

Intre anii 2008 si 2012 Moise Dinu din Petresti – Vrancea a castigat peste 10 locuri de 1 pe lansare la concursurile de fond-maraton ale judetelor din zona, devenind de mai multe ori si cu mai multi porumbei, campion national la fond, maraton, categoria crescator, samd. Aceste rezultate au starnit foarte rapid discutii in zona Moldovei dar si la nivel de conducere FCPR si rezultatele au fost puse sub semnul indoielii, si sub acuzatia de furt si frauda FCPR a deschis o ancheta si un program de urmarire aproape fara precedent.

In data de 20.05.2013, FNCPR anunta in legatura cu columbofilul Moise Dinu din Vrancea, ca pentru acest crescator se vor aplica masuri de monitorizare iesite din comun:

In urma deciziei Consiliului de administratie a FCPR, columbofilul Moise Dinu va fi monitorizat la toate concursurile de fond si maraton.
Pentru aceasta sa desemnat un delegat de la Asociatia Cuza Vaslui, care va imbarca personal porumbeii d-lui Dinu si ii va re-clema pe toti cu stikere.
Porumbeii vor fi introdusi intr-o boxa separata, sigilata!
Porumbeii si sigiliile vor fi re-controlati la Satu-Mare inainte de iesirea din tara si boxele re-sigilate.
Tabelul cu stikerele si fisa de imbarcare va fi sigilata intr-un plic si predata la Satu-Mare.
Primii 5 porumbeii sositi vor fi anuntati prin SMS la numarul 1206, intr-un text cu formatul:
control.(numele etapei).serie porumbel. anul nasterii.ora.minut.secunda.serie stiker
Porumbeii nu vor mai trebuii anuntati si in alta parte (primii doi porumbei).
Toate operatiunile de imbarcare, re-clemare, control la Satu-Mare, inainte de lansare boxa si sigiliile, si lansarea vor trebuii filmate obligatoriu.
Delegatul va fi platit de catre FCPR.

Fata in fata cu istoria. Membri comisiei FCPR se aflau fata in fata cu istoria: fie demascau cel mai mare jaf din istoria columbofiliei moderne romanesti (cu peste 5 titluri de campion national fraudate, peste 10 locuri de 1 pe lansare, peste 10 pozitii in top 10 national), fie aveau sansa sa-l puna in legitimitate pe unul dintre cei mai straluciti zburatori de fond si maraton contemporani cu noi.

Nu se stie de ce, la ora hotarii, membrii FCPR nu au realizat ca unele masuri pe care le-au impus nu sunt de urmarire ci sunt chiar cu caracter obstructionist. Porumbeii inchisi in aceeasi boxa reprezinta un lucru care schimba brutal regulile in care se desfasoara concursul pentru porumbeii respectivi, si se creeaza conditii diferite pentru un crescator fata de ceilalti, lucru care este complet impotriva regulilor jocului – fara sa mai facem alte speculatii vis-a-vis de tratamentul care se poate aplica porumbeilor dintr-o anumita boxa stiind ca toti sunt ai unui columbofil. Regula aceasta a functionat in anul 2013, dupa care, a fost retrasa, permitandu-se porumbeilor sa participe la concurs la fel ca toti ceilalti.

In al treilea an de urmarire, in data de 30.05.2015, chiar la debutul sezonului, un nou comunicat FCPR viza pe Moise Dinu si pe alt zburator cu rezultate uluitoare, si anume Daniel Cobzaru:

Asociatia Columbofila Vrancea si Asociatia Columbofila Galati, la concursul Tomaszow din 30.05.2015 vor respecta urmatoarele:

– Asociatia Vrancea va trimite delegat observator asociatiei Galati, pentru a supraveghea imbarcarea porumbeilor pentru etapa in cauza si, deasemenea, va reclema porumebii crescatorului Cobzaru Daniel cu stickere ( fisa acestuia va trebui semnata de delegatul observator in cauza );

– Asociatia Galati va trimite delegat observator asociatiei Vrancea, pentru a supraveghea imbarcarea porumbeilor pentru etapa in cauza si, deasemenea, va reclema porumbeii crescatorului Moise Dinu cu stickere ( fisa acestuia va trebui semnata de delegatul observator in cauza );

In ziua sosirii porumbeilor, d-l Cobzaru Daniel va avea ca delegator observator din partea FNCPR-ului pe d-l Dragusin Ionut de la Asociatia Braila, iar d-l Moise Dinu pe d-l Irimia Costel de la Asociatia Bacau.
Crescatorii Cobzaru Daniel si Moise Dinu vor anunta prin sms sau mail primii 5 (cinci) porumbei sositi cu stickerele aferente.
Presedinte CNS
Badea Dorel

Datoria FNCPR. Datoria FNCPR este, inainte de multe altele, sa vegheze si sa se asigure prin toate mijloacele corecte si oneste, de care dispune, ca toate concursurile se desfasoara in bune conditii si nu au loc fraude, furturi si alte vicieri de rezultat. Este un lucru foarte bun ca federatia sa fie vigilenta, dar o conditie trebuie indeplinita: trebuie sa nu intervina in concurs – concursul nu trebuie influentat. Suspectii sa fie urmariti, anchetati, filmati, inregistrati dar trebuie sa participe la joc in aceleasi conditii ca toti ceilalti. Reclemarile, verificarile, luarile la mana suplimentare, scoaterea sau introducerea in boxe, orice forma de manipulare suplimentara reprezinta stres si factor perturbator, de care alti porumbei nu au parte.

In 3 ani de control. In acesti 3 ani de control, in care porumbeii au fost re-clemati, re-controlati, filmati, re-filmati, anuntati cate 5, transportati in boxe separate, comisii la fiecare etape, si toate celelalte, in aceste conditii Moise Dinu a obtinut la nivel national urmatoarele rezultate:

Loc 1 National Fond Maturi 2014

Loc 1 National AS Fond Maturi 2014

Loc 1 National Fond Crescator 2014

Loc 2 National AS Maraton 2015

Loc 2 National Maraton Crescator 2015

Loc 3 National Fond Crescatori Palmares 2014

Loc 3 Categoria C – lot olimpic

Loc 5 National Fond Maturi 2014

Loc 9 National AS Maraton 2015

Loc 10 National Fond Palmares 2015

Cobzaru Daniel. Legat de al doilea crescator caruia FNCRP i-a pus bulina rosie in piept la inceput de sezon 2015 este Cobzaru Daniel. Conform cu centralizarile 2015, acesta are 7 titluri de loc 1 national, dupa cum urmeaza: 1 national palmares maraton, 1 national palmares as maraton, 1 national, 1 national palmares 3 ani maraton, 1 national palmares 3 ani as maraton, 1 national crescator maraton, 1 national crescator maraton palmares 2 ani, 1 national crescator maraton palmares 3 ani.

In incheiere noi dorim sa facem cateva precizari.

Rezultatele de mai sus spun totul, nu mai e nevoie de incheiere in legatura cu ancheta.

Doar ca simtim fata de cei doi nevoia sa le spalam onoarea, reputatia si sa le oferim, atat cat putem noi cu acest articol, o reparatie morala. Atunci cand rezultatele obtinute cinstit, cu sudoare si prin munca, sunt contestate, nerecunoscute, si in mod cu totul regretabil, insasi federatia isi trateaza campionii ca presupusi infractori, onoarea si reputatia acestor oameni sunt atinse in mod nefericit.

De aceea consideram si asteptam cu bucurie un gest de onoare din partea FNCPR, in care sa ofere impreuna cu raportul de final al anchetei, reparatia morala pe care acesti mari campioni ai Romaniei o merita.

Moise Dinu si Cobzaru Daniel sunt landmarkuri si vectori de imagine pentru FNCPR, cu care federatia trebuie sa isi editeze copertile revistelor si cataloagelor timpurilor noastre.