Betivu Viorel este o figura proeminenta a categoriilor de maraton la nivel de Bucuresti si in articolul care urmeaza veti afla cum reuseste sa castige de 3 ani incoace constant locuri de varf pe lansare la toate etapele de maraton, locuri de varf in centralizari, diplome si cupe la nivel de Bucuresti si provincie.
Cine este Betivu Viorel ?
Betivu Viorel este un columbofil de 48 de ani care locuieste in capitala, in zona Rahova. Porumbei a avut de mic, standard sau diverse rase. Dar in aventura curselor cu porumbei se poate spune ca este la inceput, deoarece are doar 3 sezoane de zbor cu maturii. Prima cursa cu porumbeii la care a participat a avut loc in 2013 in toamna, cand a participat la cursele cu puii. Asadar in 2014 a fost primul sezon de concursuri cu maturi. Apoi au venit anii:
- 2015 – loc 2 Maraton Extrem
- 2016 – loc 1 Maraton
- 2017 – loc 1 Maraton si pe Bucuresti cat si pe zona.
Crescatoria
Crescatoria este organizata pe doua nivele, parter si etaj, pe o amprenta la sol de aproximativ 7×3. La parter se afla matca, iar la etaj se afla 3 compartimente care in sezon sunt ocupate de zburatori, masculi sau femele, sau pui. 1 compartiment este cu odihnitori, in care se afla dupa caz femelele sau puii, in compartimentul 2 sunt 25 de boxe iar in compartimentul 3 sunt 10 boxe. In total 35 de boxe pentru maxim 70 de porumbei. Cotetul este orientat spre Sud-Vest, si in fata peretii sunt din plasa.
Porumbeii de matca
Matca este construita pe 11 perechi porumbei adusi din Germania, in anul 2011, de la bunul prieten dr. Barsan, un roman care este stabilit in Germania de peste 30 de ani, are porumbei si zboara acolo. Bun prieten cu cei mai cunoscuti dintre columbofilii contemporani, Menne und Tochter, Lothar Lessmeister sau Kipp und Sohne, dr. Barsan are porumbei de calitate exceptionala Jan Aarden, Wanroy, cei mai buni fiind descendenti dintr-o femela exceptionala a lui Sam De Jong. Dr. Barsan se afla in Germania in zona 3 si la consursurile internationale distantele sale sunt intre 900 si 1200 de km.
Lotul de zbor
In 2017 lotul de start a fost format din circa 70 de porumbei, dintre care 30 de maturi de 2 sau 3 ani, si 40 de yearlingi. In anii din urma lotul de zbor continea mai putini porumbei maturi, in 2015 de exemplu au fost doar 12 porumbei maturi in lotul de zbor.
Yearlingi
Porumbeii de 1 an nu sunt fortati. Ei participa la concursuri de demifond si la 1 sau 2 concursuri de fond. In felul acesta se maturizeaza si pot face o figura frumoasa la 2 ani. Nu sunt pe plac porumbeii care intarzie, ei primesc a doua sansa dar daca intarzie din nou vor fi sacrificati. Porumbeii campioni ca yearlingi au fost constanti, au venit in prima zi, nu au avut intarzieri dar nici nu au avut etape de varf.
Metoda de zbor
Metoda este la natural. Inaintea zborurilor porumbeii sunt imperecheati la 15-20 martie si cresc 1 pui, apoi mergandu-se pe diverse trucuri ce tin de metoda la natural, de exemplu cu oua false, sau cu ascunderea partenerului inainte de imbarcare. Uneori partenerul ramane acasa pentru a tine ouale calde si pentru a fi mai usor pentru porumbelul intors din concurs sa isi preia la sosire pozitia la cuib. Un lucru foarte folositor este sa se imperecheze un porumbel matur cu un yearling. In felul asta yearling-ul va fi acasa cand partenerul este in concurs. Din observatiile facute, femelele vin cel mai bine pe oua iar masculii atunci cand este in cuib un pui.
Angajati & Clasari
La primul maraton din 2017 au fost angajati 16 porumbei si au clasat 9. La al doilea maraton au fost angajati 9 si au clasat 6. La al treilea maraton au fost angajati 6 si au clasat 3.
Recuperarea porumbeilor
Recuperarea porumbeilor se petrece cat mai natural cu putinta prin odihna si prin resursele proprii ale porumbeilor. Datorita timpului putin la dispozitie nu se intervine asupra porumbeilor decat rar. Porumbeii primesc vitamine din cand in cand, dupa etapa electroliti Tollyamin, tratamente de tricomonoza uneori dar nu de fiecare data. La etaj porumbeii de concurs interactioneaza cu porumbeii care au fost acasa, sau cu puii, nu sunt separati si nu au nevoie de atentie speciala, pur si simplu se vede ca se refac repede singuri dupa efort.
Antrenamentul
Porumbeii sunt eliberati dimineata sau seara pentru un antrenament, in timpul caruia ei zboara de voie, si masculi si femele si pui. Porumbeii zboara de placere 20 de minute sau 30 de minute dupa caz. Intre etapele de maraton uneori porumbeii sunt dusi la Movilita, cca 50km aerieni, dimineata, cu lansare in stol.
Ingrijire
Calitatea cea mai mare a porumbeilor din aceasta crescatorie este ambitia si puterea de lupta si felul in care se recupereaza dupa efort. Sunt porumbei foarte ambitiosi. Vin acasa cu dragoste. Nu sunt porumbei pretentiosi, si se vede asta deoarece curatenia in cotet se realizeaza doar de 2 ori pe an, primavara si toamna. Mancarea administrata nu este intotdeauna de la sac sau cea mai buna si cu toate acestea porumbeii dau randament la nivel inalt.
Polonia vs Ucraina
Diferenta principala este ca pe Polonia vin porumbeii foarte buni. Pe Ucraina se mai pot strecura in primele locuri si porumbei putin din intamplare. Pe Ucraina erau angajati 10 veneau 10. Dar pe Polonia este foarte greu, sosirile sunt rare, porumbeii zboara singuri, solitari. Asa ca nu exista niciun dubiu ca sunt porumbei foarte buni. Pe Polonia s-au cernut.
In anul 2017 (virtual) loc 7 National AS MARATON
In sezonul tocmai incheiat, porumbita cu seria 0284988-15 a realizat in 3 maratoane 37.45 puncte, cu care ar fi putut ocupa locul 7 National la categoria AS Maraton. Dar datorita faptului ca in Bucuresti nu au fost membri suficienti (150) la niciuna dintre etape, porumbita a fost viciata de un loc fruntas in topul national, pe care l-ar merita prin valoarea sportiva pe care a aratat-o. Iata clasarile obtinute in acest an. Ramane sa ne intrebam ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost si in Bucuresti mai multi porumbei la etapele de mai jos ? Oare cu cat si-ar fi imbunatatit punctajul ?
Campionul din 2016
Campionul din 2016 este porumbelul cu seria 0818919-13 si este var cu porumbita campioana in 2017. Iata rezultatele campionului din anul trecut:
Un porumbel pentru anul viitor
Un porumbel cu mari perspective este 813798-14 M care este anul acesta locul 10 pe Bucuresti la palmares maraton 2 ani si candideaza pentru palmares 3 ani.
Petrica Cristinel – loc 1 Harkov 3 ani
In anul 2013 Petrica Cristinel a cumparat de la Betivu Viorel 5 pui pentru a-i introduce in lotul de zbor, printre care si femela 0818868-13. Aceasta femela avea sa devina o celebritate in Bucuresti. In anii 2014-2015-2016 femela reuseste palmares Harkov, clasand la distante de 1025km, inca de la 1 an. Aceasta porumbita speciala a clasat Harkov in calitate de yearling in 2014 nu o data, ci de doua ori Harkov, cu locurile 86 si 89.
In al doilea an, in 2015, porumbita claseaza 3 maratoane, din nou Harkov loc 15/3904, Berezanka loc 34 si Poltava loc 98.
In al treilea an, in 2016, porumbita claseaza iarasi 3 maratoane, Harkov National 46/2125 si de doua ori Valky loc 79 si 91.
Dupa 3 ani strange o multime de locuri in top pe Bucuresti la maraton, AS maraton, palmarese pe 1, 2 si 3 ani, printre care ocupa un special loc 1 Palmares Harkov 3 ani pe Bucuresti si loc 3 pe provincie, cu un punctaj fenomenal de 56.15 puncte.
Anica Nicusor
Porumbeii lui Betivu Viorel se afla si in crescatoria vecinului sau Anica Nicusor, care este un alt crescator cu rezultate formidabile la nivel de club si judet, adjudecand in ultimii ani foarte multe locuri de varf. Baza porumbeilor fiind aceeasi cei doi crescatori se afla intr-o relatie de prietenie cu beneficii reciproce si cu rezultate de invidiat, cum ar fi de exemplu loc 2 la Palmares 3 ani Harkov.
Sa recunoastem cu totii ca pe cerul Bucurestiului a aparut o stea. Sa ii dorim sa dainuie cat mai mult.
Felicitari Betivu Viorel !