Povesti de maraton – Nemuritorul

highlander

La finalul filmelor de actiune eroul sta sa moara dar dintr-o data destinul se schimba in favoarea sa, eroul invie, traieste si castiga marea batalie. Dar viata bate filmul. Sa facem cunostinta cu porumbelul nostru campion Nemuritorul / Highlander 0220120-13.

Pe data de 16 iulie 2015, cu 7 zile inainte de imbarcarea pentru etapa finala a sezonului, Harkov National, Marius Rudaru se afla in drum spre voliera sa de porumbei, isi ridica privirea spre cer si vede soarele stralucind. Opreste masina sa isi cumpere o cafea de la chioscul de la strada, cu gandul sa o serveasca privind porumbeii cum isi fac zborul de dupa-amiaza. La chioscul de care vorbim, doi cunoscuti stau si discuta despre un porumbel gasit pe strada, cu o forma avansata de paramixo. Marius Rudaru se uita la acel porumbel si citeste seria o data, o citeste a doua oara, si parca nici a treia oara nu ii vine sa creada ca porumbelul este al sau. Sora buna cu loc 5 Berezanka 1050 km.

Ajuns in voliera, deschide usa cu emotie si nu ii vine sa creada ce vede.

Trei-patru porumbei lesinati, doi incercand sa zboare au picat ca pietrele pe podea, trei stateau in agonie plini de voma pe cioc, piept si pe gusa. Pe ce porumbel pui mana prima data ? Care e prima forma de prim ajutor ? Cum procedam, ce s-a intamplat ?

Printre acesti porumbei se aflau:

  • 0083043-11 denumit Bondarul, porumbel care avea nevoie de o ultima clasare buna pentru a deveni campion national la fond palmares 2 ani sau eventual 3 ani;
  • 0220120-13, porumbel care avea loc 6 pe lansare la primul maraton al sezonului – acesta era plin de voma si nu nimerea boabele

Crescatorul merge in seara respectiva la doctorul veterinar, columbofil el insusi, si care constata ca porumbeii se afla in hepatita toxica – intoxicatie indusa pe baza de medicamente. Porumbeii se aflau intr-un tratament de tricomonoza, cu metronidazol plus chevicol, administrate in apa demineralizata.

Ei bine, cu cateva zile inainte de etapa finala, toate planurile sunt date peste cap.

Doctorul veterinar spune ca multe nu sunt de facut, ficatul se afla deja in suprasarcina si nu se pot administra alte medicamente, asa ca porumbeii se refac prin mancare si apa curata. Totusi, unii dintre ei nici nu nimereau boabele …

Ori eroi ori martiri

In cateva zile porumbeii isi revin, au echilibru, incep sa aiba privirea cunoscuta si incep sa manance cu pofta. Cu inima stransa, crescatorul hotaraste sa ii duca sa isi implineasca destinul – ori eroi ori martiri – si sunt imbarcati luni pentru antrenament, la 4 zile dupa agonia intoxicarii. Antrenamentele urmeaza si marti si miercuri. Porumbeii veneau, asa ca toti au fost imbarcati la etapele finale, cu exceptia primei porumbite, cea care fusese prinsa pe strada banuita de paramixo, care se afla intr-o forma atat de grava incat nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvata.

Harkov 2015 – 3904 porumbei imbarcati din 6 judete

Concursul Harkov 2015 a fost un maraton de poveste, asa cum sunt cele despre care vorbesc oamenii in varsta la cluburi, asa cum erau odata … canicula, soare puternic, fara o adiere de vant, sau chiar cu vant din fata pe alocuri … Lansati sambata dimineata la ora 8, niciun porumbel nu ajunge acasa in prima zi.

In ziua 2, duminica, Marius Rudaru ajunge devreme la porumbei, emotiile deznodamantului fiind mai mari decat le putem noi descrie. La cateva momente de la anuntarea primului porumbel in clasamentul provizoriu, un fal-fal-fal se aude si un porumbel negru se aseaza pe trapa. Mana tremura, telefonul pica, crapa, butonul nu mai merge, ba da … merge, se deschide si incepe sa filmeze …. 0220120-13 e locul 2 pe lansare Harkov National 2015.


Aceasta este o minune ! Acesta este un Nemuritor ! Acest porumbel in urma cu 10 zile era in agonie, plin de voma, intoxicat si incapabil sa ajunga la apa sau sa nimereasca boabele cu ciocul. Acum ajunge acasa de la 1025 de km pe locul 2, in cadrul unei curse extrem de dificile: doar 300 de porumbei ajung in ziua 2 acasa si clasamentul se intinde si pe ziua 3. Adica porumbeii care au ajuns la 24 de ore dupa Nemuritor au clasat si acestia. Incredibila poveste.

Rezultatul aduce Nemuritorului 0,51 puncte si cu un total de 7,62 puncte Nemuritorul este locul 1 Maraton Maturi Bucuresti 2015 – cel mai bun porumbel de maraton al Bucurestiului in 2015 !

Iata asadar, un porumbel fantastic de maraton, care a reusit in acest an, datorita vointei, calitatilor si vivacitatii sale, sa scrie o pagina de poveste in istoria minunata a concursurilor de maraton din zona noastra.

Consemnam in incheiere, despre Nemuritor, ca sora acestuia, 0220007-13, denumita Stefi, a fost locul 1 AS Fond Tineret in anul 2014, si ca origine este vorba de o incrucisare Roger Vereecke cu Georges Carteus, proveniti de la Johann Mehler din Germania.

PS: eroul secundar, Bondarul 0083043-11, reuseste si el o ultima etapa buna loc 13 / 1055 porumbei la fond Smila si devine campion national al Romaniei la categoria Fond Palmares 3 ani, respectiv locul 3 national Fond Palmares 2 ani.

One comment

Comments are closed.